18 marca br. uczennice z klasy 2e działające w Grupie „Człowiek z pasją” w ramach Ogólnopolskiej Olimpiady Zwolnieni z teorii, zaprosiły do naszej szkoły właścicieli EKO Piekarni w Łężanach Państwa Agnieszkę i Marka Kiełtyka z prelekcją zatytułowaną: „Czy chleb musi być wyłącznie wypełniaczem naszego posiłku?” W trakcie spotkania jego uczestnicy usłyszeli odpowiedź na to pytanie, która brzmiała (cytując prelegenta): „Absolutnie nie! A w wyjaśnieniu, który dodał, że pieczywo, które jest mocno ukorzenione w naszej kulturze i towarzyszy nam na co dzień, może nam dostarczać wiele arcycennych składników i mieć realny wpływ na naszą codzienną dietę. Stanie się to jednak dopiero wtedy, gdy zgłębimy swoją wiedzę na temat pieczywa z obniżoną zawartością węglowodanów czyli wypiekach „low FODMAP”, czy o wypiekach pełnych wartości dzięki odpowiednim kompozycjom mąk i ziaren”. Z drugiej strony uczniowie i nauczyciele usłyszeli również wiele innych ciekawych informacji na temat różnych rodzajów wypieków pieczywa, także tego, które spożywamy codziennie. Właściciele piekarni, kończąc spotkanie zachęcili wszystkich do degustacji swoich wyrobów, które przywieźli ze sobą. Spotkanie cieszyło się dużym zainteresowaniem ze strony społeczności szkolnej.